Leading inside out

Leiding geven vanuit kracht in plaats van macht

Een (persoonlijk) leiderschapsprogramma van 9 maanden in een kleine groep gelijkgestemde vrouwen. Leer hoe je, door naast je masculiene kwaliteiten óók je feminiene kwaliteiten in te zetten, meer bereikt voor jezelf, je organisatie én de samenleving.

Leading inside out

Leiding geven vanuit kracht in plaats van macht

Een (persoonlijk) leiderschapsprogramma van 9 maanden in een kleine groep gelijkgestemde vrouwen. Leer hoe je, door naast je masculiene kwaliteiten óók je feminiene kwaliteiten in te zetten, meer bereikt voor jezelf, je organisatie én de samenleving.

Ervaar rust en ruimte in je leven. Heb het zelfvertrouwen en de veerkracht om vanuit je eigen waarden te leven en te werken. Weet wat je wilt en hoe je dat kan bereiken op een manier die trouw is aan jezelf. Voel je gesteund, aangemoedigd en bekwaam om de uitdagingen in je verschillende rollen (als manager, leidinggevende, ondernemer, partner, moeder) aan te gaan. Je krijgt in minder tijd meer voor elkaar dan je ooit voor mogelijk hield. Je creëert waarde en hebt betekenisvollere relaties op je werk en thuis. Je bent gelukkig en hebt er zin in!

Praktisch

Jouw praktijkvraagstukken staan centraal. Je krijgt inzichten en tools die je meteen toe kunt passen. Tegelijkertijd zijn het geen trucjes die je uit je hoofd moet leren.

Je leert het proces en de onderliggende wetmatigheden kennen, zodat je het zelf met steeds meer gemak blijft toepassen, ongeacht de situatie en de context.

Duurzaam

Soms kan het handig zijn om een symptoom te bestrijden: een vaardigheid te leren die je helpt met iets te dealen. Daar zijn we niet vies van, maar we gaan ook een laag dieper. We kijken systemisch en holistisch. Wat gebeurt er echt? Wat houdt jou of dat wat je wilt bereiken tegen? Welke beperkende overtuiging(en) heb je? Welke blokkades zijn er? Welke emoties en behoeftes zitten daaronder? We gaan samen op zoek naar de wat er in de kern aan de hand en mogelijk is. , Zodat je vanuit kracht realiseert (en blijft realiseren, ongeacht de weerstand die je tegen komt) wat je voor ogen hebt. 

Delen

We hebben op elk moment aandacht voor verbinding met jezelf en met elkaar. De paradox is dat hoe meer je bij jezelf bent, des te meer verbinding je ervaart.  Ontdek dat je niet alleen bent en dat anderen, in andere contexten, soortgelijke dingen meemaken.

Voer het échte gesprek met ambitieuze vrouwen uit een een mix van professies en achtergronden. Leer van en met elkaar veel sneller. En ervaar juist door de diepgang, de lichtheid van het bestaan.

Kirsten

Kirsten Wichers-Los

HR Director/Business Partner Merchandising EMEA at Nike

"Op verschillende momenten in verschillende groepen en gedurende 1:1 sessies heb ik veel geleerd. Mede door deze aanpak was ik in staat om onder begeleiding van Annemarie de feedback vanuit mijn werk beter te begrijpen om vandaar uit weer verder te groeien. De balans tussen theorie en oefeningen doen, is precies goed. Ik vind de theorie/filosfie die WDB verankert in de sessies verfrissend en (echt) iets van deze tijd! De groepen hebben me enorm veel inzichten geven. Wat kun je veel leren van elkaar! Waar ik erg enthousiast van word, is hoe Annemarie een groep kan begeleiden en hoe er binnen een groep vertrouwen en respect ontstaat voor elkaar. Annemarie weet precies de juiste partners uit te zoeken en samen zetten zij iets ontzettend moois neer. Ik heb kunnen reflecteren - op mijn tempo. Dingen kunnen overwegen, om van daaruit nieuwe dingen (soms verschillende dingen) uit te proberen. Zowel thuis als op werk. Ik beveel WDB aan omdat onder begeleiding van Annemarie en in de groepen WDB veel geleerd heb en de groei heb kunnen doormaken die ik wenste. Wat bijzonder en ontzettend inspirerend!"

Eveline

Eveline van Westerop

Directeur van RIjnconsult

"Wdb helpt me een stap verder. WDB geeft me verdieping en en de ruimte voor reflectie met gelijk gestemde vrouwen in alle openheid. Ik neem steviger mijn plek in."

boutique members kennismaking

Hoe blijf je trouw aan jezelf én bereik je wat je wilt?

 • Vind je het soms moeilijk om anderen mee te krijgen in het behalen van doelen zonder bazig of autoritair te zijn?

 • Vraag je je af hoe je niet-bazig en niet-autoritair kunt blijven handelen, zelfs als anderen niet mee lijken te werken?

 • Weet je niet altijd hoe je je zakelijke ambities en verantwoordelijkheden combineert met je behoefte aan vrijheid, de verantwoordelijkheden in je privéleven en een goede gezondheid?

 • Vraag je je wel eens af hoe je de verantwoordelijkheid van manager / werknemer / partner / ouder neemt, vanuit de overtuiging dat iedereen ertoe doet? ook jij?

Gelukkig en succesvol op je eigen manier

In het programma Leading inside out leren we je rust en zelfvertrouwen in je werk en je privéleven te ervaren. Leer wat het betekent om jezelf te zijn en hoe je daarmee het verschil maakt. Ontdek wat je wilt en hoe je dat vanuit je eigen kracht voor elkaar krijgt, juist ook als je weerstand tegen komt. Het programma helpt je de veerkracht te ontwikkelen om effectief om te gaan met uitdagende situaties, die onvermijdelijk bij het leven en jouw functie(s) horen. Het programma leert ook hoe je écht samenwerkt, juist ook met mensen die ogenschijnlijk anders werken dan jij en/of andere belangen lijken te hebben dan jij. Krijg met minder inspanning meer voor elkaar. Vanuit verbinding met jezelf en met anderen en met oog voor het resultaat. Voel je je trots en voldaan.

Het is mogelijk, maar op een andere manier dan je denkt
Hoe? Door het antwoord niet alleen te zoeken in je hoofd, maar ook in je lichaam. Ontdek dat de vele tegenstellingen die je ervaart in de dagelijkse praktijk eigenlijk paradoxen zijn. Door niet alleen te denken, maar ook te voelen en die twee samen te laten werken. Door je masculine energie samen te laten werken met je feminine energie vergroot je je intelligentie en ontdek je dat dat waar je naar op zoek bent, altijd al in je zat. (En daar is niets zweverigs aan)

leading inside out

Leading inside out - het programma

Het persoonlijk leiderschapsprogramma bestaat uit de volgende modules:

Module 1: Scan

In een 1-op-1 sessie brengen we jouw situatie in kaart. Wat is jouw aanleiding om mee te doen? Wat speelt er op dit moment op je werk, in je relaties en met je gezondheid? Welke concrete vragen levert dat op? Wanneer is dit programma een succes voor jou?

Module 2: Check-in

De allereerste bijeenkomst met de groep deelnemers, nemen we tijd om kennis te maken. Je hebt alle ruimte om op verhaal te komen en een heldere intentie te zetten voor het traject.

Module 3: Naar binnen | Bewustzijn

Leer en ervaar hoe je denken, voelen, handelen en emoties met elkaar verbonden zijn en hoe je daar de de regie over voert ipv dat ze jou onbewust leiden. Ontdek wat je drijft, wat je wilt, wat je blokkeert en wat je grenzen zijn. Je zal een wezenlijke verandering ervaren, zonder dat je er veel voor moet doen. Omdat je eigenlijk steeds meer wordt, wie je altijd al was.

Module 4: Naar buiten | leiding geven vanuit kracht i.p.v. macht

Leer hoe je, ongeacht de eventuele weerstand, vanuit je eigen waarden en verantwoordelijkheid je positie inneemt en anderen aanspreekt op het nemen van hun positie en verantwoordelijkheid. Leer hoe je, als je handelt vanuit een plaats van kwetsbaarheid en innerlijke kracht, meer bereikt én betere relaties krijgt. 

Module 5: Ontketen je potentie | Individuele coaching

Gedurende het programma plan je, naar eigen inzicht en behoefte, 3 individuele coaching sessies van elk 2 uur. In deze sessies gaan we dieper in op jouw persoonlijke vraagstukken.

Module 6: Reflectie

Je hebt nu een flinke basis gelegd en er ook mee kunnen oefenen in de praktijk. In deze stap blik je met de andere deelnemers terug op wat jullie allemaal hebben ontdekt, wat jullie anders zijn gaan doen, wat er anders is geworden.

Module 7: Intervisie

(Persoonlijk) leiderschap is geen quick fix. Het is een proces. Een proces dat om aandacht en inspanning vraagt, zoals trainen in de sportschool: je spieren worden sterker als je veel traint, maar als je een tijdje niet gaat, verslappen ze.
Na een aantal weken komen we weer samen om ervaringen te delen, met de geleerde theorie als kader. Zo zal je weer nieuwe mogelijkheden ontdekken en weer opnieuw rust, ruimte en energie ervaren.

roos

Roos Schlikker

Schrijver & Columnist

"Ik ben iemand die graag nadenkt. En ik ben iemand die die gedachten ook vaak best goed kan verwoorden. Maar denken en zeggen is iets anders dan voelen. Dat laatst vraagt een andere ingang. Je hebt er lef voor nodig en een veilige omgeving. Annemarie biedt met de WDB exact die veilige omgeving. Ze heeft het vermogen om echt tot de kern te komen, om je onmiddellijk thuis te laten zijn. Thuis bij haar en uiteindelijk bij jezelf. En, niet onbelangrijk, er valt enorm veel te lachen tijdens dit soort dagen. De combinatie van ernst, invoelen en relativeringsvermogen zorgt ervoor dat ik altijd gesterkt en vervuld weer naar huis rijd."

marleenmerx

Marleen Merx

Marketing Lead E-commerce, Jumbo

Bij WDB vond ik verdieping en heb ik mezelf echt leren kennen. Wat ik er zo bijzonder aan vind ik dat ik leer van anderen en dat er een fijne sfeer is van vertrouwen, openheid en eerlijkheid; Ik kan er echt mezelf zijn. Zonder de WDB had ik zakelijk niet gestaan waar ik nu sta. Ik neem veel sterker mijn positie in vanuit vrouwelijke kracht. Ik kan veel beter beïnvloeden en samenwerken vanuit verbinding. Hiermee krijg ik ook écht zaken voor elkaar. Alles vanuit een sterk vertrouwen. Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben meer in balans en ik krijg dat ook terug op mijn werk en van de mensen om me heen. Alles wat ik eruit heb gehaald gun ik anderen ook."

lot

Lot Frijling

eigenaar Yellow Concepts en docent Concepting

Wat ik zo heerlijk vind bij de WDB is dat ik al mijn eerste ervaringen en ups/downs van het ondernemerschap heb kunnen delen en dat ik zulke leuke en inspirerende (verschillende) deelnemers in mijn intervisiegroep heb. Het voelt als een veilige basis om op terug te vallen. Ik heb meer vertrouwen in mezelf. Dit zou ik iedereen gunnen. Het is een cadeautje aan mezelf"

roos

Roos Schlikker

Schrijver & Columnist

"Ik ben iemand die graag nadenkt. En ik ben iemand die die gedachten ook vaak best goed kan verwoorden. Maar denken en zeggen is iets anders dan voelen. Dat laatst vraagt een andere ingang. Je hebt er lef voor nodig en een veilige omgeving. Annemarie biedt met de WDB exact die veilige omgeving. Ze heeft het vermogen om echt tot de kern te komen, om je onmiddellijk thuis te laten zijn. Thuis bij haar en uiteindelijk bij jezelf. En, niet onbelangrijk, er valt enorm veel te lachen tijdens dit soort dagen. De combinatie van ernst, invoelen en relativeringsvermogen zorgt ervoor dat ik altijd gesterkt en vervuld weer naar huis rijd."

marleenmerx

Marleen Merx

Marketing Lead E-commerce, Jumbo

Bij WDB vond ik verdieping en heb ik mezelf echt leren kennen. Wat ik er zo bijzonder aan vind ik dat ik leer van anderen en dat er een fijne sfeer is van vertrouwen, openheid en eerlijkheid; Ik kan er echt mezelf zijn. Zonder de WDB had ik zakelijk niet gestaan waar ik nu sta. Ik neem veel sterker mijn positie in vanuit vrouwelijke kracht. Ik kan veel beter beïnvloeden en samenwerken vanuit verbinding. Hiermee krijg ik ook écht zaken voor elkaar. Alles vanuit een sterk vertrouwen. Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben meer in balans en ik krijg dat ook terug op mijn werk en van de mensen om me heen. Alles wat ik eruit heb gehaald gun ik anderen ook."

lot

Lot Frijling

eigenaar Yellow Concepts en docent Concepting

Wat ik zo heerlijk vind bij de WDB is dat ik al mijn eerste ervaringen en ups/downs van het ondernemerschap heb kunnen delen en dat ik zulke leuke en inspirerende (verschillende) deelnemers in mijn intervisiegroep heb. Het voelt als een veilige basis om op terug te vallen. Ik heb meer vertrouwen in mezelf. Dit zou ik iedereen gunnen. Het is een cadeautje aan mezelf."

Wat krijg je?

 • Een persoonlijke intake van 2 uur

 • 10 dagen training, inclusief lunch, drankjes en snacks

 • 3 individuele coaching sessies van 2 uur

 • Persoonlijke begeleiding gedurende het proces

 • Contact met, inspiratie en support van maximaal 8 andere bijzondere vrouwen buiten je eigen werkcontext

 • Een bewustzijnsmodel dat je een overzichtelijke plattegrond geeft van je innerlijke systeem: denken, voelen, lichaamsvoelen, emoties, overlevingsmechanismen

 • Procesmodel: dat je helpt navigeren in je innerlijke systeem: hoe kom ik van macht naar kracht, van mijn overlevingsmechanisme naar mijn authentieke kracht

 • In het traject nodigt Annemarie op gepaste momenten andere professionele begeleiders uit, die aanvullende kennis en ervaring hebben, op het gebied van bewustzijn en leiderschap.

 • Reflectie formulier

 • Toegang tot exclusieve WDB community:

  • Live Boutique events met andere WDB members en inspirerende gasten
  • Een online omgeving met tips, inspiratie, oefeningen en een netwerk van inspirerende vrouwen

 • De mogelijkheid om na afloop van het programma, ter verdieping en integratie, intervisie en verdiepende masterclasses te volgen (tegen betaling)

inhoud programma
de begeleider

De begeleiding

Annemarie is bedrijfskundige. Ze heeft jarenlange ervaring in strategische rollen in het bedrijfsleven bij o.a. Google, Heineken en Tele2.

Ze bestudeert haar hele leven via uiteenlopende ingangen bewustzijn en (persoonlijk) leiderschap. Naast Master in International Business Studies, is ze geregistreerd coach, yoga teacher en familie opsteller.

Ze heeft een systemische en holistische aanpak voor groei. Ze streeft een open, transparante samenwerking met je na. Ze is gedreven om de begeleiding te geven die je helemaal op jezelf doet vertrouwen en je maximaal tot je recht laat komen.

In de afgelopen jaren heeft ze al meer dan 200 vrouwen begeleidt: van ZZP’er, tot ondernemers, van high potential, tot MT lid van een corporate tot board members.

Daarnaast is Annemarie draagt ze graag bij aan de verandertrajecten als keynote speaker, panellid en moderator.

liesbeth rieter

Liesbeth Rieter

Manager Patient en Veiligheid bij Strategie en Kwaliteit, Amsterdam UMC

"Bij de WDB vind ik een geweldige ontmoetingsplaats voor gelijkgestemde vrouwen die écht iets willen betekenen in hun leven en werk, hun sociale kring en de maatschappij.
Annemarie is als founder een inspirerend voorbeeld op dit pad en heeft het talent een bedding te creëren waarin vrouwen zich kunnen ontwikkelen vanuit hun eigen kracht. Ze bindt professionals aan haar Boutique die samen met haar én de leden vrouwelijke energie een nadrukkelijk podium geven om zo meer balans te creëren in vrouwelijke en mannelijke waarden in ons leven.
Voor mij persoonlijk heeft dit al tot talloze waardevollen ontmoetingen, leermomenten en een berg plezier geleid. Altijd ga ik weer gevoed, geïnspireerd en vol goede moed voorwaarts!"

sabine huisman

Sabine van Woerden

Senior Legal Counsel Innovation, Heineken

"De Women Development Boutique helpt mij in een vol leven de juiste focus aan te brengen. De trainingen en gesprekken geven energie en inzichten waar ik zowel zakelijk als privé veel aan heb. Een goede mix van zelfreflectie, ontwikkeling en humor."

sarah oey

Sarah Oey

Global Head of Data & Analytics - B2B , Shell

"Ik had het idee dat als ik nog twee jaar zo door zou gaan ik in een burn-out zou belanden. WDB was voor mij een soort van positieve midlife crisis. De herkenning en erkenning van soortgelijke issues bij members onderling met zoveel humor en integriteit troffen me. De gezamenlijke reflectie en ideeën maken van een groot probleem zomaar een behapbare uitdaging. Ineens durf je....gesteund door je intervisiegroep. Voorheen werd ik geleefd. Nu leef ik zoals ik dat wil. In de praktijk is er niet veel veranderd; ik hou nog steeds alle ballen in de lucht. Maar ik doe dit bewuster en kan relativeren. Ik vertel om me heen, thuis en op m’n werk, dat ik in balans ben en wil zijn. En alleen al dat uitspreken en uitstralen maakt me trots, stevig en helemaal ok met wie ik ben. Valt er eens een bal uit de lucht? Nou, die raap ik binnenkort dan wel weer op. Bij WDB vind ik professionele coaching en trainingen, een inspirerend netwerk met vrouwen die allemaal willen groeien als persoon - echte gesprekken met veel diepgang en veel verbintenis - maar zeker niet te zweverig!"

Leading inside out

Ga je mee op ontdekkingsreis naar jezelf?

Investering in “Leading Inside Out”: € 8.325,-- excl btw

In 9 maanden kom je in een exclusieve groep van 6 tot 8 inspirerende vrouwen in totaal 10 dagen samen om:

 • te leren hoe je mind werkt, hoe je voelen en denken met elkaar kunt verbinden en veel beter voor je kunt laten werken.

 • te leren hoe je voor elkaar krijgt wat jij wilt in verbinding met anderen (ook degenen die op het eerste gezicht niet lijken mee te werken en/of tegenwerken)

 • zelf beweging te krijgen in situaties en ervaringen waar het nu stokt

 • ervaringen te delen en daardoor met en van elkaar te leren

Tussen de bijeenkomsten door heb je alle tijd en ruimte om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Je krijgt ook handvatten en aanmoedigingen om tussen de sessies door te oefenen. In de bijeenkomsten zullen we daar op reflecteren en mee werken.

Wat het je oplevert valt niet uit te drukken in geld:

 • Helderheid in denken en voelen

 • Je voelt meer rust en ontspanning

 • Je ervaart meer zelfvertrouwen

 • Je weet wat je wilt en wat je kunt doen om het te bereiken

 • Je hebt zakelijk meer succes met minder inspanning

 • Je hebt een goede relatie met de mensen die belangrijk voor je zijn

 • Meer energie

 • Je bent gelukkiger

De data voor Leading Inside Out zijn:


2022 - Nog een paar plekken vrij
Dag 1: Vrijdag 8 april |  09.30 - 13.30 uur | Deze sessie is ONLINE
Dag 2 + 3: Woensdag 20 en donderdag 21 april | 09.30 - 17.00 uur
Dag 4 + 5: Dinsdag 17 en woensdag 18 mei | 09.30 - 17.00 uur
Dag 6: Woensdag 15 juni | 09.30 - 17.00 uur
Dag 7 + 8: Woensdag 13 en donderdag 14 juli | 09.30 - 17.00 uur
Dag 9: Donderdag 1 september | 09.30 - 17.00 uur
Dag 10: Donderdag 29 september | 09.30 - 17.00 uur
Dag 11: Donderdag 27 oktober | 09.30 - 17.00 uur
Dag 12: Donderdag 15 december | 09.30 - 17.00 uur


2021 - Nieuwe editie - vol

Dag 1: Vrijdag 19 november | 09.30 - 17.00 uur
Dag 2 en 3: Dinsdag 14 en woensdag 15 - december | 09.30 - 17.00 uur
Dag 4 en 5: Dinsdag 11 en woensdag 12 januari | 09.30 - 17.00 uur
Dag 6: Donderdag 10 februari | 09.30 - 17.00 uur
Dag 7: Donderdag 10 maart | 09.30 - 17.00 uur
Dag 8: Donderdag 7 april | 09.30 - 17.00 uur
Dag 9: Donderdag 19 mei | 09.30 - 17.00 uur
Dag 10: Donderdag 16 juni | 09.00 - 14.00 uur
Dag 11: Donderdag 7 juli | 09.30 - 17.00 uur

 

2021 - Vol
Dag 1: Woensdag 26 mei - 09.30 - 17.00 uur
Dag 2 en 3: Woensdag 16 en donderdag 17 juni 09.30 - 17.00 uur
Dag 4 en 5: Woensdag 14 en 15 juli 09.30 - 17.00 uur
Dag 6: Donderdag 9 september
Dag 7: Donderdag 30 september 09.30 - 17.00 uur
Dag 8: Donderdag 28 oktober 09.30 - 17.00 uur
Dag 9: Donderdag 25 november 09.30 - 17.00 uur
Dag 10: Donderdag 16 december 09.30 - 14.00 uur
Dag 11: Donderdag 13 januari  09.30 - 17.00 uur

De bijeenkomsten zijn live en wanneer nodig worden ze vervangen door passende online bijeenkomsten.

Locatie: Abcoude

Bonus:
Een aantal keer per jaar organiseren we Boutique Events met inspirerende gasten/sprekers. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je niet alleen inspiratie van de bijzondere gasten, maar ontmoet je ook andere members van de WDB community om met hen uit te wisselen en te reflecteren.

Niet passend? Geld terug
Dit programma is een investering in jezelf, die je bewust doet.  In de praktijk kan blijken dat het toch niet passend voor je is. Na de 3e bijeenkomst heb je de mogelijkheid om uit te stappen. Het geld van de nog resterende bijeenkomsten krijg je dan terug. Je kunt er op elk moment in de opleiding voor kiezen om te pauzeren en het programma op een later tijdstip in een andere groep alsnog te volgen.

lieke

Lieke Spapens

Directeur/Eigenaar Brompton Road

"Aan de ene kant had ik behoefte aan verdieping en de reis naar binnen. Aan de andere kant was ik op zoek naar concrete tools voor leidinggeven. Bij WDB vond ik beide in één. Wat me enthousiast maakt zijn de deelnemers, het veilige en open gevoel in alle sessies, de bijzondere sfeer die ontstaat door unieke setting met alleen maar vrouwen, de inhoud van de trainingen, initiatiefnemer Annemarie en de Boutique Events. Ik handel meer vanuit verbinding. Klinkt zweverig maar is dat in de praktijk alles behalve. Het levert me uiteindelijk meer op en het kost me minder (energie)."

antoinette

Antoinette Oeberius Kapteijn

Ondernemer, Brumby Content &Co

"Bij WDB tref ik gelijkgestemde zielen. Het is een veilige omgeving, waar ik de diepgang vind die ik zoek, maar wel met veel ruimte voor humor / relativering / lichtheid. Ik kan milder naar mezelf en naar anderen kijken, heb minder de neiging om te oordelen. De begeleiding, de inhoud en de deelnemers zijn van een hoog niveau, jong en oud zijn door elkaar (leeftijdloos), het is inspirerend en voelt als warm bad."

karin duijm

Karin Duijm

Partner Development Manager at Microsoft

"Op je verstand varen of naar je gevoel luisteren? Of allebei? En hoe werkt dat dan? Afgelopen jaren, in mijn werkende leven, is het vooral mijn 'ratio' geweest die de boventoon voerde én het meest werd gewaardeerd. Lastig, want het voelde nooit helemaal af, alsof ik maar een klein deel van mezelf inzet terwijl ik veel meer te geven heb. In de sessies van WDB heb ik geleerd dat juist in de combinatie van verbinden en ergens voor staan je authenticiteit en kracht zit. Ik ben me er nu veel meer bewust van en kan het toepassen in veel verschillende situaties, zowel thuis als op het werk. Doordat ik het inzicht heb gekregen dat juist in het 'verbinden' mijn talent zit, vertrouw ik nu ook meer op mijn gevoel. En als resultaat heb ik nu een hele gave rol binnen een heel mooi bedrijf, juist vanwege deze competenties."

Veelgestelde vragen

Als ZZP’er ben je zeker welkom. Je hoeft niet letterlijk leiding gevende te zijn om wel leiding te geven. Via jouw werk beinvloed je mensen op heel andere manieren. Je werkt samen met opdrachtgevers en andere stakeholders. Het bijzondere van de programma’s van WDB is juist dat deelnemers vanuit verschillende rollen verantwoordelijkheid dragen. Daar hoor jij als ZZP’er zeker ook bij. In het intake gesprek zullen we dat samen onderzoeken.

De deelnemers zijn vrouwen. De leeftijd varieert gemiddeld genomen tussen 30 en 50 jaar. Maar kan ook zeker jonger of ouder zijn. Dat hangt af van de ontwikkel vraag en behoefte van de deelnemer. De deelnemende vrouwen bekleden verschillende rollen in heel verschillende organisaties. Onder andere vrouwen die leiding gevende posities vervullen bij corporates, de overheid, non profit organisaties en in de zorg. Maar ook ondernemers en ZZP’ers. De deelnemers zijn in allerlei branches werkzaam: onder andere in technologie, fashion, sports, FMCG, consulting, retail, energie, journalistiek, entertainment, kunst, cultuur, travel, wetenschap etc. De mix maakt het juist zo bijzonder en nuttig.

Het lijkt dat wanneer vrouwen samenkomen om te delen, te reflecteren en te groeien, er (gemiddeld genomen) een soort versneller optreedt in de ontwikkeling. Vrouwen laden hun vrouwelijke energie makkelijker en sneller op in het gezelschap van andere vrouwen.

Dat kan zeker. De essentie van het werk is niet verschillend voor mannen of vrouwen. Je bent van harte welkom. Het leiderschapsprogramma is alsnog alleen voor vrouwen, maar wellicht dat er in de nabije toekomst ook programma’s met mannen op de agenda komen.

Ik werk ook met teams en organisaties samen op verschillende verander thema’s. Is er een wens om beter samen te werken? Heb je het idee dat er onbenutte potentie in het team zit? Zijn er uitdagingen in de relaties in het team? Heb je het idee dat het anders kan? Ik ga graag met je aan de slag. In de trajecten betrek ik, wanneer nodig en/of gewenst, collega’s met aanvullende specialismen.

Afhankelijk van je eerdere ervaringen, leerdoelen en behoeften zijn er zeker mogelijkheden dit te doen. Dit kunnen we bespreken tijdens een intake gesprek.

In veel gevallen worden de kosten voor een coaching traject en/of een leiderschaps programma vergoed door een werkgever. Ook als het door de werknemer zelf wordt geïnitieerd en aangevraagd. Naar aanleiding van de Intake, krijg je een uitgebreid voorstel dat je aan je werkgever voor kunt leggen en kunt bespreken.

In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar bij je jaarlijkse inkomstenbelasting. Echter stelt de Belastingdienst daar harde eisen aan zoals dat de coaching geheel bedoeld moet zijn voor je loopbaan of beroep. Coaching is er om je op weg te helpen, om je aan een (nieuwe) baan te helpen of in je huidige werk verder te ontwikkelen. Even op een rij:

 • Het moet over je loopbaan of beroep gaan
 • Jij of je partner betaalt
 • De drempel is €250 euro. De kosten boven de €250 euro zijn aftrekbaar
 • Het maximale bedrag waarvoor je in 2020 in aanmerking komt is €15.000
 •  

Het leertraject dat je volgt is onder begeleiding en toezicht van een bevoegde (leraar/coach)

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

De gemaakte studiekosten zijn voor ondernemers in 2020 gewoon aftrekbaar als bedrijfskosten van de onderneming. Voor de ondernemer geldt geen drempelbedrag of maximum. Let er wel op dat ook hier de regel geldt dat de coaching gelinkt is aan het werk dat je uitvoert of uitoefent (of wilt gaan uitoefenen). Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

 

Bedenk dat je de kosten voor het traject af kunt trekken van de belasting (zie andere FAQ: zijn de kosten aftrekbaar van de belasting). Mocht je door omstandigheden écht geen budget vrij kunnen maken en toch het programma heel graag willen volgen, dan ga ik graag met je overleg om te zoeken naar een oplossing die voor ons beiden passend is.

Scroll naar top