2203-VMarleen-persoonlijke ontwikkeling verleden

Onverwerkte ervaringen uit je familie verleden beïnvloeden je ervaringen en persoonlijke ontwikkeling nu

Iedere keer als Marleen iets in moest brengen in een meeting met het managementteam, merkte ze dat ze gespannen was. Ze hield zich groot en deed het toch. Maar ze kreeg er niet de resultaten mee die ze wilde. Ze wilde meer en ging ermee aan de slag. In onze allereerste Voyager Story deelt Marleen hoe ze, door naar binnen te keren, ontdekte dat dit een symptoom was van een ervaring in relatie tot haar vader. Door dit in te zien en te helen, verdween de spanning. Tegenwoordig deelt ze haar plannen en ideeën moeiteloos met collega’s. En heeft het nog veel meer moois opgeleverd. 

Onverwerkte ervaringen uit je verleden beïnvloeden jou nu? Hoe zit dat?

Net als bij Marleen beïnvloeden ervaringen uit jouw verleden onbewust jouw ervaringen in het nu. Niet alleen de ervaringen die je je bewust kunt herinneren, maar ook ervaringen waarvan alleen je lichaam nog de herinnering heeft. Zoals de tijd die je in de buik van je moeder hebt doorgebracht en je geboorte. Maar ook de ervaringen van jouw (voor)ouders waar je fysiek niet bij was, klinken in jou door. Het beïnvloedt hoe jij kijkt, wat je voelt en wat je doet. Dus ook hoe je relaties zijn en hoe je leiding geeft. Als je begrijpt hoe dit op hoofdlijnen werkt en je gaat er (op de goede manier) mee aan de slag, dan kunnen het leven en je werk als vanzelf moeitelozer gaan. Je kunt effectiever leiding geven terwijl je jezelf en dus authentiek blijft. Ook kun je met veel meer gemak navigeren in situaties die wrijving oproepen.

We hebben allemaal dromen over wat we willen doen, wat we willen betekenen en hoe het leven voor ons kan zijn. En daarin lopen we ook allemaal tegen dingen aan. Dat hoort onlosmakelijk bij het leven. Vaak trekken situaties zich vanzelf vlot. Maar soms blijven situaties en gevoelens zich herhalen en voelt het alsof er iets blokkeert. Wat je rationeel ook bedenkt, het lukt je niet het op te lossen of te veranderen. Het kan zijn dat we ons op een bepaalde manier gedragen of ergens een bepaald gevoel bij hebben, zonder te begrijpen waarom. We kunnen ons aangetrokken voelen tot bepaalde situaties of erdoor worden afgestoten zonder te weten waarom. Je hebt bijvoorbeeld altijd gedoe met leidinggevenden. Of je hebt ambitie, maar ondanks dat je ontzettend je best doet en goed werk levert, word je maar niet gezien. Of je ervaart altijd een soort eenzaamheid in je relaties. Of je hebt gewoonweg het gevoel dat er wat mist in je leven en je kunt er je vinger niet op leggen.

Deze situaties en gevoelens zijn in feite symptomen van pijnlijke ervaringen uit ons verleden die we niet als zodanig herkennen. De crux zit hem erin om ze juist wél als symptomen te gaan herkennen zodat we ze vanuit de bron kunnen helen. Hiermee komen we los van het idee dat het problemen zijn die – oppervlakkig- moeten worden opgelost, veranderd of geaccepteerd’.

Al te vaak dragen we de pijn van onze voorouders en eerdere ervaringen in ons eigen leven met ons mee zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Die onbewuste pijn noemen we in een verzamelterm trauma. Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent letterlijk wond, kwetsuur of verwonding. De verwonding kan zowel fysiek, emotioneel als mentaal van aard zijn. Bij trauma denken we vaak aan de grote dingen: “Oorlogsveteranen hebben een trauma, maar ik met mijn ingewikkelde moeder toch zeker niet?”. Maar wist je dat zich repeterende (ogenschijnlijk kleine) dagelijkse gebeurtenissen ook voor een wond kunnen zorgen? En dat die wond, als die onbewust blijft, óók je ervaringen in het nu beïnvloeden?

Als pijn een veilige bedding krijgt, gezien wordt en de juiste aandacht krijgt, kan de wond helen en wordt het geen trauma.

In onze huidige samenleving heeft bijna iedereen wel onbewuste traumatische ervaringen die zijn/haar mogelijkheden voor groei en ontwikkeling verstoren. En dus ook de groei en ontwikkeling van onze samenleving als geheel.

Persoonlijke ontwikkeling, hoe ga je met trauma om?

Als we dat heel praktisch en technisch durven te bekijken, ipv in te gaan op het ongemak dat trauma (alleen het woord al) oproept, dan opent dat een oneindige flow van mogelijkheden. Belangrijk om te weten is dat niet alles wat pijn doet een trauma hoeft te worden. Als pijn een veilige bedding krijgt, gezien wordt en de juiste aandacht krijgt, kan de wond helen en wordt het geen trauma.

Alle pijn die niet erkend is en geen veilige bedding heeft gekregen zal zich in ons systeem nestelen en noemen we trauma. Bijvoorbeeld familietrauma kan een diepe en blijvende impact hebben op hoe we de wereld zien en hoe we ons gedragen en voelen. Het kan ons wereldbeeld, onze relaties en zelfs onze mentale en fysieke gezondheid vormgeven. Onbewust familietrauma kan van generatie op generatie worden doorgegeven en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan ervoor zorgen dat we ons niet verbonden voelen met onze families en met onze gemeenschap in het algemeen. Het kan leiden tot gevoelens van angst, depressie en schaamte. Het kan zelfs leiden tot lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals chronische pijn, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Wanneer familietrauma wordt doorgegeven, kan dit een gevoel van wantrouwen en angst in onze relaties creëren. We kunnen merken dat we in bepaalde situaties overdreven reageren, of moeite hebben om zinvolle verbindingen met anderen aan te gaan. We kunnen zelfs merken dat we dezelfde gedragspatronen herhalen die onze gezinsleden vertoonden, zonder het zelfs maar te beseffen. Familietrauma kan ook invloed hebben op de manier waarop we onze omgeving interpreteren. We kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels, of vatbaarder zijn voor negatieve gedachten. We kunnen zelfs destructief gedrag vertonen, zoals middelenmisbruik of zelfbeschadiging, in een poging om met onze pijn om te gaan. Ten slotte kan het een grote invloed hebben op hoe we over onszelf denken.

Als we vanuit de symptomen de oorzaak van onze uitdagingen begrijpen, kunnen we beginnen met het helen van de pijn uit het verleden.

Symptomen herhalen zich net zo lang, totdat de onderliggende pijn gezien en geheeld is. Maar daarvoor moeten we de symptomen natuurlijk ook eerst herkennen als symptomen. En het niet onbewust afdoen als: “zo ben ik nu eenmaal” of “zo is het nu eenmaal”, “het is niet zo erg” of “er is in mijn familie niks ergs gebeurd”. Als we vanuit de symptomen de oorzaak van onze uitdagingen begrijpen, kunnen we beginnen met het helen van de pijn uit het verleden.

Dit zal ons helpen de wereld helderder te zien en bewuster beslissingen te nemen. Aandacht besteden aan zelfheling, zorgt voor meer geluk en voldoening en ook voor effectiever leiderschap. Leiderschap in onze rol als ouder, én in de leiderschapsrollen die we vervullen in de samenleving, zoals ons werk.

Bewustzijn en leiderschap

Juist daarom is bewustzijn krijgen over trauma niet iets dat in de therapie hoek weggestopt zou moeten worden en pas aangegaan moet worden als een situatie je boven het hoofd groeit. Iedere verantwoordelijke leider zou het boven aan zijn/haar agenda moeten hebben staan. Door op deze manier voor jezelf te zorgen, neem je verantwoordelijkheid voor de rollen die je vervult in je dagelijks leven. En kun je gaan doen wat de situatie nodig heeft, in plaats van dat je doet wat je dénkt dat de situatie nodig heeft. Dat scheelt 3 woorden, maar maakt een wereld van verschil.

Er zijn verschillende werkwijzen die helpen helder te krijgen waar de oorzaak ligt van een symptoom en die helpen helen en transformeren. Het belangrijkste om te realiseren is dat het onmogelijk alleen rationeel ontdekt kan worden. En dat het van binnen naar buiten komt. Het lichaam heeft een geheugen en dat geheugen willen we aanboren. Dat kan alleen met aanvliegroutes die niet alleen mentaal zijn, maar ook fysiek en emotioneel. We willen het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken. Daarvoor is veiligheid nodig en goede procesbegeleiding. Methodieken waar ik zelf heel graag mee werk zijn de familie-opstellingen en verbonden ademhaling. Maar ook gewoonweg simpel lichaamsvoelen: verbinden met fysieke sensaties, gevoelens en gedachten. Die constaterend vaststellen vertelt je al vaak veel meer dan je cognitief weet. Yoga, meditatie en ademwerk kunnen daarin heel ondersteunend zijn. Of elke andere werkvorm die je aandacht uit de isolatie van je hoofd ook bij je lichaam en gevoel brengt. Het echte helingswerk, de daadwerkelijke transformatie, is vervolgens heel fysiek. Soms subtiel, soms intens. De emoties die gekoppeld zijn aan de oude pijn zitten opgeslagen als energie in ons lichaam. Door via de fysieke sensaties en neigingen te verbinden met de emoties en de onderliggende pijn, kan de energie uit ons lichaam ontladen. De oude pijn, en het bijbehorende verhaal dat we onszelf wij hebben gemaakt, kan ons loslaten en maakt plaats voor helder bewustzijn.

Het ontladen gebeurt op verschillende manieren: huilen, schudden, stampen, slaan, schreeuwen, lachen. Allemaal manieren waarop energie in beweging komt en transformeert. Door alle oordelen en overtuigingen die we collectief hebben op het uiten van gevoelens, en de daaruit voortvloeiende onkunde om er mee om te gaan, blijft de intelligentie en kracht hiervan veel te vaak onbenut. We duwen het weg of we verdrinken erin. En dat kost ons op alle vlakken enorm veel. Niet alleen kost het energie, maar het kost ons ook voldoening in relaties, goede ideeën en winst op allerlei andere fronten waar we het zo hard nodig hebben.

Er doorheen gaan vraagt dat je er oordeelloos en met liefdevolle aandacht bij blijft in het moment. Het vraagt soms ook om de veilige bedding en ondersteuning van anderen, omdat het teveel is om alleen door te maken. Als je er vervolgens doorheen gegaan bent, lijkt het alsof je als vanzelf een andere bril op krijgt. Je ziet helder wat er is en voelt dat het stroomt. Het is typisch een ervaring die je niet uit kunt leggen. Je kunt het alleen zelf ervaren. Net als dat je niet uit kan leggen hoe een aardbei smaakt. Je moet hem zelf proeven.

Vanuit het nieuwe bewustzijn dat er dan als vanzelf is, zul je ook een vanzelfsprekende helderheid hebben over de situatie waar je in zit. Je gevoelens veranderen. Schuld en schaamte maken plaats voor veiligheid. Angst maakt plaats voor zelfvertrouwen. Boosheid maakt plaats voor compassie. Verdriet maakt plaats voor liefde. Je ziet ook helderder wat je te doen hebt. Communicatie volgt vervolgens je bewustzijn. Je zult merken dat je dingen anders te zeggen hebt en anders verstaat.

In mijn dagelijkse werk met de vrouwen die bij Women Development Boutique komen, ervaar ik elke keer opnieuw dat het zo werkt. Het proces van bewustzijn en de heling die als vanzelf komt is elke keer weer opnieuw magisch. En dat terwijl het werken ermee op zichzelf staand heel technisch en praktisch is. Er is niks zweverigs aan. Iedereen die het wil, kan het leren.

in de Voyager Stories zijn we gestart concrete ervaringen te delen van de vrouwen die bij WDB komen. Hier lees je de allereerste story van Marleen. Binnenkort volgen er meer verhalen, zodat je nog duidelijker kunt ontdekken hoe het werkt en wie weet zet het bij jou ook wat in beweging.

Mocht je zelf ook graag aan de slag willen en willen ontdekken hoe jij met meer gemak vanuit je eigen waarden het juiste kunt doen in de verschillende rollen die jij vervult: wees welkom! In Juni start er weer een nieuwe editie van ons Leading from the Inside Out programma. Daarin leer je hoe dit werkt en heel je tegelijkertijd dat wat nu in jou geheeld wil worden. Je wordt vele malen krachtiger als mens en in alle rollen die je vervult. We werken in kleine groepen van 6 deelnemers en 2 begeleiders en hebben dus maar een paar plekken per jaar. Laat het me weten als je denkt dat één van deze plekken voor jou bedoeld is.

0 Shares

Annemarie Renes van Asselen

Owner Women development boutique | Leadership development | Awareness growth | Inclusion

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

footer logo
WDB op Social Media
Contact
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet