Het thema mannen vs vrouwen is outdatedHet thema mannen versus vrouwen is outdated.

De vraag is niet OF we gelijkwaardig zijn, maar HOE we die gelijkwaardigheid voor ons laten werken. Want dat daar een onaangeroerde potentie zit, moge inmiddels duidelijk zijn.


Ik heb me altijd gelijkwaardig gevoeld aan mannen. Ik ben met veel plezier one of the guys. En tóch heb ik, in werk en thuis, ook vaak gevoeld alsof een deel van mij niet gezien werd. Het was alsof er voor een deel van mij geen ruimte was. Door dat gevoel te delen weet ik inmiddels dat ik daar niet alleen in ben.


Het delen geeft ruimte aan de vraag wát er dan niet werd gezien? Wat maakte dat daar geen ruimte voor was? Lag dat aan mijn werkgever, aan mijn collega’s, mijn partner en/of aan mezelf? En is dat dan omdat ik vrouw ben of geldt dat dan stiekem niet ook gewoon voor mannen?Terugkijkend kan ik nu zeggen dat er geen ruimte was voor mijn gevoel, ook al maakte ik mezelf toen wijs dat dat wel zo was. Ik wist niet dat ik er ruimte voor kón maken en ook niet hóe ik dat op een effectieve manier kon doen. Ook dáár blijk ik niet de enige in te zijn. Vele vrouwen en mannen, uit all walks of life, hebben vergelijkbare ervaringen.


Daar gaat het thema mannen versus vrouwen wat mij betreft dus eigenlijk écht over. Dat ik er mag zijn met alles wat ik denk én voel. Dat ik er mag zijn met wat ik echt wil en met mijn eigen grenzen. Dat ik mag leren hoe ik dat voel en hoe ik dat op een effectieve manier deel met andere mensen. In elke context. En dat de ander dat ook allemaal mag. Sterker nog: dat het niet alleen mag, maar dat dat paradoxaal genoeg beter is voor alles en iedereen.


Dus ja: het thema mannen versus vrouwen is outdated. Het gaat inmiddels over mannen én vrouwen. Het gaat erover dat we mogen leren hoe we samen kunnen zijn en samen kunnen werken als mens. Hoe ieder van ons, vrouw én man, er helemaal mag, kan en hoort te zijn. Met ons denken én ons voelen. Zodat ieder van ons datgene bijdraagt wat de wereld en wijzelf zo hard nodig hebben.

En dan wordt 1 plus 1 veel meer dan 2…. en is geen uitdaging ons te groot.

0 keer bekeken