Vanaf nu is mijn leven anders...26 september 2012 Met mijn jas nog aan sta ik naast mijn bureau in het zo goed als lege Google-kantoor. Ik ben één van de eersten. Alleen een paar bureau-rijen verderop zie ik plukken blond haar van een fanatieke vroege vogel boven een laptop uitsteken. Mijn mobiel gaat al voor de 3e keer deze ochtend. “Moet je me op dit tijdstip nou écht 3x achter elkaar bellen?” denk ik geïrriteerd en neem toch op. De rustige vrouwenstem aan de andere kant van de lijn zegt prompt en met overtuiging overtroefde zenuwen: “Niet schrikken….je vader is overleden”. Ik schrik toch. De grond verdwijnt in één klap onder mijn voeten. Ik tuimel in een groot zwart gat van een allesomvattende angst en verdriet. Luid snikkend val ik in de armen van mijn collega die nietsvermoedend de kantoortuin binnenloopt… Diep vanuit mijn onderbuik kerm ik: “Néééééééé!”. Omdat ik weet dat het waar is. Vanaf nu is mijn leven anders. Vanaf nu is mijn vader dood.

We spoelen 7,5 jaar verder: Maart 2020. Samen met mijn man en 2 kinderen, van 9 en 6 jaar oud, zit ik gespannen voor de tv.

De kinderen vertellen voluit en blijven, ondanks onze aanwijzingen, doordrammen dat ze een ander programma willen zien. Ik leg een hand op hun mond en gedreven door mijn korte lontje snauw ik: “Stil!”. De Minister- President gaat ons toespreken. Ik wil dit horen. Rustig en gedragen deelt hij ons mee: “ Corona is onder ons”. Alhoewel ik het al weet, schrik ik toch. Met elkaar worden we langzaam het vacuum van social distancing en onzekerheid in gezogen. Sommigen in de loopgraven van de IC’s, anderen al thuis werkend en/of thuis les gevend aan de kinderen. Een cocktail van emoties sluipen heel langzaam mijn lichaam in… ongeloof, angst en verdriet. Ik verzet me tegen de plaatjes in mijn hoofd van alle aanstaande scenario’s (zoals werk dat stil valt, vakantie die niet door gaat, de zorg die het niet meer aan kan, sterfte, een land dat afstevent op stilstand en recessie) die onvermijdelijk lijken: “Néééééééé!”. Omdat ik weet dat het waar is. Vanaf nu is mijn leven anders. Vanaf nu is Corona onder ons en hebben we (nog) geen vaccin en (nog) geen geneesmiddel. Maar deze keer is niet alleen mijn leven anders. Niet alleen van mij, mijn gezin en mijn familie, maar ook van onze vrienden, onze buren, van alle Amstelveners, alle Nederlanders, alle Europeanen, alle wereld burgers. Vanaf nu is óns leven anders.

0 keer bekeken