0 Shares

Inspiratie

De zeven kleuren

Een Oosterse wijze leermeester ging eens met 7 leerlingen een ochtendwandeling maken terwijl de dauw nog over het land lag. Na enige tijd brak de zon door en de dauwdruppels schitterden dat het een lieve lust was. Bij een grote dauwdruppel liet de Oude Meester halt houden. Hij schaarde zijn leerlingen zo rondom de druppel dat de zon erop bleef schijnen en vroeg toen welke kleur de druppel had.

Rood” zei de eerste, oranje zei de tweede, geel” zei de derde. De vierde zei blauw, nee indigo zei de vijfde, de zesde zei groen en de zevende zei violet. Ze stonden verbaasd over de verschillen en omdat ze er allen zeker van waren ontstond er bijna ruzie. Toen liet de oude Meester hun enige keren van plaats wisselen en heel langzaam drong het tot hen door dat zij, ondanks de verschillen van hun waarnemingen, toch allemaal de waarheid hadden gesproken. Nadat zo enige tijd verstreken was, liet de oude Meester hun weer hun oorspronkelijke plaats innemen. Maar omdat in die tijd de zon weer gedraaid was, kaatsten nu weer andere kleuren terug vanaf de grote dauwdruppel.

En de grote Meester sprak:
“Hoe u de waarheid ziet, hangt af van de plaats en de tijd die u in het leven inneemt, zoals u zo-even een deel van het licht hebt gevonden en dat voor de volle waarheid aanzag.”

Laat uw medemensen in volle vrijheid hun eigen weg bewandelen, hun eigen plaats innemen en hun eigen deel van het licht waarnemen. U heeft alle waarheden nodig, want allen tezamen vormen zij het werkelijke spectrum van het licht als geheel, de volle waarheid. Tot jij zelf één van de groten bent geworden en de zeven kleuren in één kunt waarnemen, zal ieder afhankelijk van zijn situatie een ander standpunt innemen en de waarheid op een andere manier zien.

Wees daarom niet alleen tolerant, want dat is slechts het dulden van andermans mening, maar wees zelfs blij dat er andere meningen zijn. Zolang je zelf nog niet het volle licht kunt zien, heeft u uw medemens als medeleerling nodig om de volle waarheid te leren kennen.

Reflectie oefening:

    • Is er nu een situatie waarin jij vasthoud aan jouw waarheid en geen ruimte neem voor het perspectief van iemand anders? 
    • Wat houdt je tegen om open te staan voor het perspectief van de ander? 
    • Wat zou het jou op kunnen brengen als je ervoor open staat? 
    • Wat is de kleinste stap die je kunt zetten om je ervoor te openen?
0 Shares
footer logo
WDB op Social Media
Contact
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet