0 Shares

Mindful eten

Voeding is één van de voorwaarden om te leven. Omdat er zo veel eten voorhanden is en we onszelf druk houden met overvolle agenda’s, wordt eten onbewust vaak een van de vele handelingen die we op een dag doen zonder er echt bij stil te staan. Eten is op alle niveaus echter een heel rijke en voedende ervaring. En er ligt dus een enorme potentie om ons er nog meer mee op te laden. Vandaag nodigen we je uit één maaltijd of snack met alle aandacht te eten:

Kies een moment

  • Zorg er voor dat er geen afleiding is door muziek, smartphone, partner …
  • Concentreer je met al je zintuigen volledig op wat je gaat eten.
  • Bekijk je bord en wat er op je bord ligt met al je aandacht,
  • Ruik wat er op je bord ligt, met al je aandacht.
  • Voel het voedsel met al je aandacht
  • Proef het voedsel
  • Ervaar de geur, de kleur, de textuur, de temperatuur.
  • Focus je vanaf de eerste hap uitsluitend op het eten.
  • Kauw bewust en voel bij het slikken als het ware hoe het voedsel door je slokdarm naar je maag gevoerd wordt.
  • Voer deze handeling traag uit en focus je op de sensatie van het eten.

OPGELET: deze oefening kan je bijwerkingen bezorgen. Door traag en bewust te eten zal je ook merken dat je sneller voldaan bent of hoe je zonder hocus pocus kan afvallen 🙂

EXTRA INFORMATIE OVER VOEDING VANUIT HET PERSPECTIEF VAN DE AYURVEDA:
Wanneer wij gaan eten bereiden onze zintuigen ons lichaam in dezelfde volgorde voor om voeding te kunnen verteren.
Eerst ruiken wij de maaltijd en dat doen we met onze neus, het zintuig voor het aarde element. Ruikt het goed dan maken we speeksel aan, de Kapha dosha die het voedsel ontvangt. Dus leert de Ayurveda dat het Kapha is die ondersteuning geeft en uit de elementen Aarde en Water bestaat.

Daarna zien we of het eten er eetbaar uitziet. Dit is het vuurelement dat in de ogen huist en de transformerende werking van de Pitta dosha uitmaakt. Het is een belangrijke fase in het proces van verteren. Proeven met het eten van vreemd gekleurd eten als paarse eieren of groen brood laten zien dat mensen acuut moeten overgeven of hun voeding niet verteren. Het genot van het zien van een verse maaltijd ontbrandt het vuur dat nodig is voor deze vertering.

Als laatste zijn er de handen die voelen of de voeding geschikt is om naar binnen te brengen. Het is het luchtprincipe van aanraking en beweging, die Vata dosha als laatste voorbereid voordat we het voedsel inslikken. Dit leert je dat hoe meer je geniet van alle aspecten van je eten des te beter je verteert en des te meer ondersteunt het eten je gezondheid. Dat is bijv ook waarom kinderen vaak liever met hun handen eten.

Eet mindfulsmakelijk,

Liefs,

Annemarie

0 Shares
footer logo
WDB op Social Media
Contact
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet